PERIHATIN

PERIHATIN

Friday, 6 January 2012

MAHASISWA........

Semua orang teringin jadi mahasiswa sebab ini adalah salah satu golongan yang dipandang tinggi oleh masyarakat . Mereka tidak boleh lari dari "ILMU PENUH DIDADA" tapi ade gak yang tak nak penuh...nak cikit atau "ala...bole la 2..." atau "hmm...ak redha..ni yang aku dapat.."..
Apabila golongan ini tiba-tiba bangkit untuk memperjungankan HAK mereka, ade yang menghalang...WHY?? dekat sini ada beberapa isu yang berbangkit : 
 
1. POLITIK
Kerana Adam Adli penah bergambar dengan ANWAR IBRAHIM??....jangan jadi terlalu melatah dengan hanya gambar. benda itu terlalu subjektif. kalau beliau penyokong parti pembangkang pun kenapa??salah ke..kenapa boleh ada Kelab UMNO luar negara untuk student Malaysia yang belajar diluar negara yang menyokong UMNO tetapi untuk pelajar dalam Malaysia tak boleh nak sokong parti pembangkang??....come on guys..politik Malaysia sekarang dah memang kotor..kenapa kalau yang menyokong kerajaan dianggap "Ok...takpe2..bagus la awak.." tetapi bila menyokong selain dari itu tak boleh?? saya  ingin memetik petikan ayat dari Timb. Menteri KPT Datuk Saifuddin..beliau kata "mahasiwa kita matang..mereka bukan dicocok...mereka boleh berfikir...."...dan satu lagi petikan oleh YB Khairy "Mahasiawa ada yang dah boleh mengundi tapi diorang tak dibenarkan untuk terlibat dalam politik.."..so sepatutnya isu memperjuangkan hak mahasiswa dengan melibatkan parti politik tak perlu timbul di sini..

2.  TURUN BENDERA
Dinegara eropah, mereka akan turunkan bendera PM diorang jika diorang ada unsur tidak percaya pada PM mereka. Ini salah satu "action" yang menunjukkan mereka serius dan PM diorang perlu "take note" sebab untuk menjaga hati RAKYAT yang berjuta ni bukan senang. So ape yang saya nampak isu turunkan bendera tidk perlu timbul dan Adam Adli menurunkan bendera itu dengan cara yang baik..bukan cara yang kurang hajar (pijak ke, renyukkan ke, buang ke or conteng)...

3. DEMONTRASI
Saya sebagai mahasiswa actually setuju dengan demontrasi tetapi secara AMAN..apa yang saya perhatikan dalam video DEMO DI UPSI baru-baru ini ada sedikit unsur kekasaran pada kedua belah pihak iaitu POLIS & MAHASISWA....saya tidak berani nak bercakap lebih tentang ini kerana saya tidak berada disana..tetapi apa yang saya lihat memang ada kekasaran berlaku.

4.  MEMORANDOM
Sangat bagus....ini adalah salah satu benda yang perlu semua rakyat Malaysia perlu buat jika naluri mereka tidak dilayan.Tetapi apa yang saya lihat kerajaan kita tidak ambil endah dengan memorandom yang mahasiswa serahkan. Bagi saya jika saya sebagai mahasiswa yang menghantar memorandom kepada pihak berwajib tetapi tidak dilayan, saya pun akan marah. Nampak sangat mereka tidak peduli dan pandang rendah suara mahasiswa...So pikir-pikirkan lah yewww.....

Segala yang saya tulis ini adalah datang dari hati nurani saya yang sayangkan Malaysia....kita negara maju dn ade pelbagai kaum..so jangan rosakkan diri kita dengan isu-isu yang boleh menghancurkan jati diri kita sebagai Rakyat yang BERINTEGRITI.......Kamu Pearl-Ha-Teen???

No comments:

Post a Comment